Autor |
Wiadomość |
RICHKID |
Wysłany: Czw 9:01, 18 Paź 2007 Temat postu: |
|
W tym wieku dieta powinna być urozmaicona z dodatkiem wody do picia w ciągu dnia. Widzę przeglądając posty że jest dużo o suchej masie która i tak zapycha i oczywistą jest sprawą że płyny są ważne ale nikt o tym nie wspomina bo jak widać z praktyki nikt nie skupia się na płynach, pomijam kawy i inne używki. Mówimy tu o wodzie, czystej wodzie...
Tak młody wiek ma zakaz stosowania kombinacji typu nisko czy wysoko ale pod warunkiem że organizm nie jest zbyt mocno obciążony przez nawyki czy też patologie.... Normy żywieniowe to jedno ale co innego jest zaspokojenie zapotrzebowania. Niestety teraz mamy tak pokręcone że trudno się odnaleźć w ZAREJESTROWANYCH 20 TYSIĄCACH DIET W DZISIEJSZYM CZASIE.
Pozdrawiam |
|
 |
Ciupa |
Wysłany: Wto 16:37, 16 Maj 2006 Temat postu: |
|
śniadanie należy podać do godziny po pobudce.
Posiłki powinny być co 3 - 4 godziny. |
|
 |
RaD |
Wysłany: Pon 19:09, 15 Maj 2006 Temat postu: |
|
Mam jeszcze jedno pytanie: w jakich godzinach najlepiej podawać te 5 posiłków ? np. o której śniadanie, o której obiad ? |
|
 |
Ciupa |
Wysłany: Pon 9:14, 15 Maj 2006 Temat postu: |
|
Witaj
Srednia norma żywienia dla chłopców w wieku 11 - 12 lat wynosi 2250 kcal ,
w tym:
białko - 75 gram
tłuszcz - 73 gram
węglowodany - 310 gram
Rozkład procentowy na 5 posiłków:
Śniadanie - 25% = 562.5 kcal
IIśniadanie - 10% = 225 kcal
obiad - 35% = 787,5
podwieczorek - 10% = 225 kcal
kolacja - 20% = 450 kcal
Przy dużej aktywności fizycznej najlepszy jest rozkład na 5 posiłków.
Przy planowaniu jadłospisu najlepiej kierować się 9 zasadami racjonalnego żywienia,(http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=40 http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=66[/url])wtedy na pewno nic nie zostanie pominięte.
U młodych sportowców w każdym posiłku musi pojawić się pełnowartościowe białko (pochodzenia zwierzęcego ), mowa tu o serach ( twarogi, żółte, topione – najlepiej chude gdyż zawierają więcej białka) mleko, jogurty, kefiry, serwatka, można stosować mleko w proszku jako dodatek do potraw, mięso (drób , wołowina, cielęcina ),wędliny, ryby, jaja,
Nie zaleca się stosowania w II śniadaniu słodkiego pieczywa, ciastek , słodyczy, lepiej żeby zostały zastąpione pełnoziarnistym pieczywem z warzywami, twarogiem lub wędliną , oraz odpowiednio dobranym napojem – proponuje się koktajle mleczno – owocowe.
Uwagę zwrócić należy również na pochodzenie tłuszczy - u dzieci powyżej 3 r.ż żywieniowcy zalecają smarowanie pieczywa margaryną miękką kubkową. |
|
 |
RaD |
Wysłany: Nie 23:25, 14 Maj 2006 Temat postu: Dietetyka dla grupy młodzieżowej 11-12 lat |
|
Hej wszytskim
Mam do was jedno pytanie. Otóż potrzebuje informacji jak powinna odżywiać sie grupa młodzieżowa w przedziale 11-12 lat (dróżyna piłkarska), która wyjeżdza na wycieczke w góry oraz ogólna charakterystyka grupy wiekowej głównie pod względem żywienia. Jakie składniki w wiekszej ilości powinne być dostarczone itp. Na marginesie jeżeli ktoś umiałby scharakteryzowac po krótce miejsce w które jadą czyli góry i ich zwiedzanie (wysiłek fizyczny, potrzeba zwiększenia posiłku itp.)
Dzięki wielkie |
|
 |