Mania =o)
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Temat postu: |
|
|
Witam !
Dieta mająca na celu odciążenie trzustki powinna byś łatwo strawna, niskotłuszczowa i niskoresztkowa.
Głównym źródłem energii powinny być węglowodany łatwo przyswajalne, pochodzące głównie z produktów nie obfitujących w błonnik. należą do nich: sucharki, czerstwe pieczywo, kasza, kleiki, drobny makaron, lane kluski,, cukier, miód, dżemy i przeciery owocowe,owoce bez pestek, ziemniaki puree.
Generalnie stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu, która jest stosowana także w innych schorzeniach. O tej diecie można przeczytać tu:
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=46
Dietę tę można modyfikować niewielkim dodatkiem żóltka, oraz wprowadzając powoli i stopniowo te produkty, które w pana konkretnym przypadku nie powodują dolegliwości, gdyż podana dieta jest stosowana w przewlekłym zapaleniu trzustki, a prawdopodobnie u pana skończyło się na ostrym i po zakończonym leczeniu powinien pan zadbać, by organ ten nie był obciążany.
Przykładowy jadłospis:
I śniadanie: kawa zbozowa z mlekiem (1,5% tł.), pieczywo pszenne z masłem i wędliną drobiową, jabłko pieczone lub banan pieczony.
II śniadanie: bułka z chudym serem twarogowym, napój pomidorowy
Obiad: zupa selerowa z grzankami, budyń z cielęciny lub pulpeciki cielęce gotowane, sos koperkowy, ziemniaki puree, buraczki, kompot przetarty np. z jabłek.
Podwieczorek: galaretka mleczna, biszkopt na białkach lub sucharki
Kolacja: risotto z ryżu i warzyw, napój owocowy lub herbata z cytryną.
/jadłospis przygotowany przy pomocy książki autorstwa Heleny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej/
Post został pochwalony 0 razy
|
|