Dietetyka dla każdego! :)
 
Szukanie zaawansowane
   
 
Home Rejestracja FAQ Użytkownicy Grupy Galerie  
 
 


Forum Dietetyka dla każdego! :) Strona Główna Mam pytanie! :) Problem z trzustką
Wyświetl posty z ostatnich:   
       
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

Czw 23:26, 06 Lip 2006
Autor Wiadomość
zainteresowany
Gość






Temat postu: Problem z trzustką

Witam!

Mam pytanie co do diety a mianowice jakies 3 miesicace temy przeszedlem zapalenie trzustki (chyab ostre Razz) i teraz za kazdym razem gdy zjem cos nieodpowiedniego odczowam bole brzucha.
Prosilbym was o rade jakie produkty moge jesc a jakich nie moge i moze jeszcze o kilka jadlospisow jesli bedziecie na tyle mili Wink

Z góry bardzo wam dziekuje i czekam z niecierpliwoscia Wink
 
      Do góry  
Śro 22:35, 12 Lip 2006
Autor Wiadomość
Mania =o)
Starszy szeregowy



Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 59
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

Temat postu:

Witam !

Dieta mająca na celu odciążenie trzustki powinna byś łatwo strawna, niskotłuszczowa i niskoresztkowa.

Głównym źródłem energii powinny być węglowodany łatwo przyswajalne, pochodzące głównie z produktów nie obfitujących w błonnik. należą do nich: sucharki, czerstwe pieczywo, kasza, kleiki, drobny makaron, lane kluski,, cukier, miód, dżemy i przeciery owocowe,owoce bez pestek, ziemniaki puree.

Generalnie stosuje się dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu, która jest stosowana także w innych schorzeniach. O tej diecie można przeczytać tu:
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=46

Dietę tę można modyfikować niewielkim dodatkiem żóltka, oraz wprowadzając powoli i stopniowo te produkty, które w pana konkretnym przypadku nie powodują dolegliwości, gdyż podana dieta jest stosowana w przewlekłym zapaleniu trzustki, a prawdopodobnie u pana skończyło się na ostrym i po zakończonym leczeniu powinien pan zadbać, by organ ten nie był obciążany.

Przykładowy jadłospis:
I śniadanie: kawa zbozowa z mlekiem (1,5% tł.), pieczywo pszenne z masłem i wędliną drobiową, jabłko pieczone lub banan pieczony.

II śniadanie: bułka z chudym serem twarogowym, napój pomidorowy

Obiad: zupa selerowa z grzankami, budyń z cielęciny lub pulpeciki cielęce gotowane, sos koperkowy, ziemniaki puree, buraczki, kompot przetarty np. z jabłek.

Podwieczorek: galaretka mleczna, biszkopt na białkach lub sucharki

Kolacja: risotto z ryżu i warzyw, napój owocowy lub herbata z cytryną.

/jadłospis przygotowany przy pomocy książki autorstwa Heleny Ciborowskiej i Anny Rudnickiej/


Post został pochwalony 0 razy
 
Zobacz profil autora
      Do góry  
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu

 
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


      Do góry  

Strona 1 z 1
Skocz do:  
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Avalanche style by What Is Real © 2004
             
Regulamin