Zombie
Szeregowy
Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 41
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Temat postu: Przewlekła Niewydolność Nerek (PNN) |
|
|
PRZEWLEKŁA NIEWYDOLNOŚĆ NEREK (INSUFFICIENTIA RENUM CHRONICA) powoduje utratę zdolności oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii, wydalania wody, kontroli stałości środowiska wewnętrznego, wydalania sodu, potasu i fosforu. Ważne jest też to, że zostaje upośledzona funkcja regulowania ciśnienia krwi i wytwarzania aktywnej formy witaminy D, co prowadzi do obniżonej zdolności wchłaniania wapnia.
PRZYCZYNY PNN
Jest to choroba, która rozwija się wolno, która spowodowana jest: *przewlekłymi schorzeniami miąższu nerek, przede wszystkim odmiedniczkowego i kłebkowego zapalenia nerek
*kamica nerkowa
*nefropatia cukrzycowa
*torbiele na nerkach
*zwężenie naczyń nerkowych (tzw. nephrosclerosis)
OBJAWY PNN I ICH KONSEKWENCJE
Przy przewlekłej niewydolności nerek dochodzi do zniszczenia znacznej części czynnych nefronów. Konsekwencje tego zajwiska prowadzą do zaburzeń:
=> gospodarki jonowej:
- wapniowo-fosforanowej
- doprowadzenie do stanu kwasicy metabolicznej
- doprowadzenie do ostrej niewydolności nerek
=> zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, prowadzące do wielomoczu
=> hiperparathormonemia (wyższe stężenie parathormonu), prowadzące do uszkodzenia kości, serca, układu nerwowego
=> upośledzenie funkcji wydalniczych i wewnątrzwydzielniczych
W przewlekłej niewydolności nerek, podobnie jak w ostrej, wyróżnia się 4 okresy:
I okres - niewydolność utajona
II okres - niewydolnść wyrównana tzw. okres azotemii
III okres - niewydolność niewyrównana
IV okres - niewydolność schyłkowa
LECZENIE I ZALECENIA ŻYWIENIOWE W PNN
Leczenie PNN jest zależne od stopnia uszkodzenia nerek i nefronów, oraz stanu w jakim znajduje się pacjent. Jako leczenie nerkozastępcze stosowana jest hemodializa, dializa otrzewnowa oraz transplantacja nerki.
Leczenie dietetyczne jest ustalane indywidualnie dla każdego pacjenta. Stosowana jest tu dieta niskobiałkowa. Przy PNN pacjenci z reguły są niedożywieni, ponieważ towarzyszą im nudności i wymioty oraz brak łaknienia. W związku z tym ich zapotrzebowanie energetyczne wzrasta do 30 - 35 kcal na kilogram należnej masy ciała, wychodzi to około 2000 - 2500 kcla na dobę Kalorie w posiłkach powinny pochodzić przede wszystkim z węglowodanów i tłuszczów. Białko jest ograniczone, ponieważ jego przemiany sa niekorzystne dla organizmu. Podczas przemian białkowych powstaje mocznik i kreatynina, ich nadmiar w organizmie prowadzi do toksemii, a właśnie ich nadmiar jest istotą tej choroby. Ilość białka dla poszczególnych okresów PNN jest opisana poniżej. Białko to powinno pochodzić z produktów pełnowartościowych takich jak chude mleko, chudy twaróg, chude mięso (np. indyk i kurczak bez skórki), białko jaj. Tłuszcze nie ulegają ograniczeniu, lecz pamiętać należy, że powinny one pochodzić z produktów roślinnych i ryb. Podaż płynów jest zależna od bilansu wodnego, od występowania obrzęków i ciśnienia tętniczego krwi. Konieczne jest ograniczenie sodu, ponieważ podwyższa on wartość ciśnienia tętniczego krwi i prowadzi do zwiększania się obrzęków. W związku z tym należy wyeliminować z diety produkty bogatę w sól kuchenną. Niewydolne nerki tracą zdolność produkcji aktywnej formy witaminy D, dlatego należy ją uzupełniać suplementami diety, ale jest ona podawana tylko według wskazań lekarza. Przez to iż w produktach wapniowych jest też dużo fosforu, który przy niewydolnościach nerek należy ograniczyć, zachodzi potrzeba jego suplementacji, podobnie jak z witaminą D. U chorych z PNN występują także niedobory żelaza, który doprowadzić może do niedokrwistości. Niedobór ten jest wynikiem niedostatecznego wchłaniania tego pierwiastka z przewodu pokarmowego. Istnieje konieczność ograniczenia potasu, ponieważ przy niewydolność nerek, jego nadmiar jest zagrażający życiu. Spowalnia on pracę serca i może dojść do jej całkowitego zatrzymania. Najprostszym sposobem usuwania nadmiaru potasu jest wielokrotne gotowanie warzyw i odlewanie wody. Przy diecie niskopotasowej nalezy suplementowac witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę C.
Pierwszy okres PNN charakteryzuje się 50% spadkiem czynności filtrującej kłębuszków nerkowych. Charakterystyczny jest też niski ciężar właściwy moczu, pojawia się zwiękoszna ilość wydalanego moczu, gdyż nerki tracą zdolność zagęszczania moczu. Jest to okres w którym nie wiemy, że nasze nerki tracą funkcjonujące nefrony i w tym okresie nie stosuje się zaleceń dietetycznych.
Drugi okres PNN charakteruzyje się 50-20% klirensem kreatyninowym. Można zaobserwować podwyższone ciśnienie tętnicze, jest podwyższone stężenie kreatyniny i mocznika we krwi. Pacjenci w tym okresie są osłabieni i szybko się męczą. Wielomocz ustępuje stopniowo.
Zalecana jest zwiększona podaż witaminy D, natomiast ograniczamy fosfor i sód. Ten ostatni powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Podaż białka waha się w granicach 0,6 - 0,8 g na kilogram należnej masy ciała
Trzeci okres PNN gdzie klirens spada do 5% normy, zaczyna się zatrucie organizmu pacjenta szkodliwymi substancjami przemian białkowych. Pacjenci skarżą się na nudności, wymioty, brak łaknienia. Pacjenci chudną i są osłabieni. Występuje kwasica metaboliczna, nadciśnienie tętnicze, niedokrwistość, bóle kostne, skłonność do krwawień.
Ponieważ jest to stan zatrucia mocznicowego, podaż białka zmniejszamy do 0,3 - 0,6 g na kilogram należnej masy ciała. Obniżamy podaż sodu i potasu, stosując dietę ryżową.
Czwarty okres PNN jest stanem mocznicy, w którym klirens kreatynionowy spda poniżej 5% normy. Jest to stan zagrażający życiu pacjenta, gdyż dolegliwości się nasilają, pojawia się u pacjenta oddech amoniakalany i drżenie mięśni. Niedobór wapnia prowadzi do osteoporozy. Najabardziej katastrofalnym stanem dla pacjenta w tym czasie jest śpiączka mocznicowa.
Zalecana jest dieta bezbiałkowa, bezsodowa, bezpłynowa, bezpotasowa, bezfosforowa. W tym okresie z reguły jest zastosowane leczenie nierkozastępcze. Lecz jesli pacjent nie może być dializowany stosuje się dietę ziemniaczaną, która jest zasadniczym źródłem białka. Jest to dość zróżnicowana dieta, ponieważ można stosować potrawy smażone i pieczone. Dodatkowo można stosować owoce i warzywa w ilości do 300g na dobę, świeże masło i olej do 120 g na dobę oraz do 50 g cukru. Potraw nie należy solić, ale można stosować wszelkiego rodzaju przyprawy, które nie są przygotowywane na bazie soli.
Słowniczek:
AZOTEMIA jest to podwyższony poziom azotu we krwi, prowadzi do niewydolności nerek
Post został pochwalony 0 razy
|
|