Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: rozpoczynamy gubienie kilogramów:D |
|
|
Witam! Skoro zdecydowałaś(eś) się przeczytać ten artykuł oznacza to, że obliczyłaś(eś) swoje BMI, wynik Cię zaniepokoił i w ramach walki o swoje zdrowie decydujesz sie na zmianę sposobu żywienia.
Jeśli chcemy zrzucić kilka kilogramów i nigdy już ich nie odzyskać, musimy nauczyć się kilku podstawowych zasad. Pierwszą i zarazem najważniejszą jest „dieta jako sposób na życie”, co oznacza że nas sposób odżywiania musimy zmodyfikować tak, aby dostarczał nam on wszystkich niezbędnych substancji a zarazem był smaczny i pozwalał nam na „drobne szaleństwa”.
Rozpoczynając naszą dietę musimy wyznaczyć sobie cel, mianowicie obliczamy naszą należną masę ciała- BMI (w przypadku osób otyłych sukcesem będzie osiągniecie BMI=27, natomiast u osób z nadwagą zmierza się do uzyskania BMI<=24, ).
Podejmując decyzje o rozsądnym odchudzaniu należy uzbroić się w cierpliwość, nie chcemy narażać organizmu na powikłania jakie może dawać odchudzanie więc decydujemy się na utratę 0,5-1kg. na tydzień co daje nam maksymalnie od 2 –4 kg. miesięcznie.
Aby osiągnąć taki efekt należy - usystemstyzować posiłki, nie podjadać między posiłkami!!, zmniejszyć spożycie tłuszczu w diecie, włączyć do naszego codziennego życia aktywność fizyczną
Sposoby zmniejszenia kalorycznośi pokarmów:
· Zmieniamy styl żywienia:
·jemy więcej warzyw i owoców- zawierają one duże ilości błonnika pokarmowego który szybko daje uczucie sytości , ułatwia wypróżnianie(istotne przy zaparciach często występujących podczas odchudzania), również są cennym źródłem witamn i składników mineralnych, ich odpowiednia podaż przy odchudzaniu pomoże w uniknięciu ewentualnych niedoborów.
·stawiamy na produkty zbożowe-pieczywo razowe, kasze, ciemny ryż, płatki owsiane, otręby pszenne, mąki z grubego przemiału-produkty te są zalecane ze wzgledu na zawartośc błonnika który pęcznieje w żołądku i szybko daje uczucie sytości oraz dużą zawarość witamin i składników mineralnych.
·conajmniej 2 razy w tygodniu spożywamy chude ryby!!
· Wykorzystujemy technologie przyrządzania potraw sprzyjające ograniczeniu stosowania tłuszczu – gotowanie na parze,pieczenie w pergaminie, smażenie beztłuszczowe, grill, wok,
· Zmniejszamy ilości tłuszczu dodawanego do potraw -eliminujemy:sosy, zasmażki, zastępujemy tłuste produky chudymi np; do kawy zamiast śmietanki stosujemy mleko, do sałatek zamiast majonezu oliwę z oliwek lub jogurt naturalny,śmietanę jogurtem,
· Wybieramy produky o obniżonej zawartości tłuszczu: margaryny kubkowe, chude mleko ,chudy twaróg,chude mięso, chude wędliny,
· Unikamy produktów zawierających "ukryty tłuszcz": żółte sery, tłuste białe sery, pasztety, podroby, kremy do ciast, dania typu fast-food, chipsy
·Napoje-Jeśli już spożywamy soki owocowe lub warzywne to rozcieńczamy je z wodą, do herbaty oraz kawy stosujemy słodziki zamiast cukru białego, między posiłkami popijamy wodę mineralną niegazowaną (bez ograniczeń ) oraz herbatki ziołowe i herbatę zieloną (bez cukru).
Dla usprawnienia funkcjonowania naszego przewodu pokarmowego na czczo pijemy wodę z cytryną bądz napar z suszonych śliwek.
.spożywamy posiłki małe objętościowo 5 xdziennie
UWAGA-jeśli ktoś chce sie zdecydować na bardziej rygorystyczne zbijanie wagi i włączyć dietę zawierającą poniżej 1500 kcal musi robić to pod kontrolą dietetyka!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|