|
Dietetyka dla każdego! :) Wszystko co o odżywianiu wiedziec powinieneś |
|
|
|
|
|
 |
Sob 13:50, 25 Mar 2006 |
 |
Autor |
Wiadomość |
Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: 5. Dieta o kontrolowanaj zawartości kwasów tłuszczowych |
|
|
Tłuszcz - lipidy, trójglicerydy, związki pobierane wraz z pokarmem magazynowane w organiźmie, w niewilekich ilościach są niezbędne dla organizmu.Jednak nadmierna podaż tłuszczów szczególnie nasyconych powoduje niekorzystne zmiany w naszym organiźmie.
wyróżniamy kwasy tłuszczowe:
-nienasycone- pochodzenia głównie roślinnego(oliwa z oliwek, olej rzepakowy, słonecznikowy,kukurydziany, sojowy, margaryny kubkowe, )
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?p=118#118
-nasycone-pochodzenia głównie zwierzęcego(masło, smalec, łój, )
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=42
1.zastosowanie diety:
a.Hiperlipidemia-hipercholesterolemia,hipertriglicerydemia
----> patrz parametryhttp://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?p=91#91
b.stany niewydolności układu krążęnia
c.choroba niedokrwienna serca
d.miażdżyca
e.nadciśnienie tętnicze
f.zawał mięśnia sercowego
2.Cel diety
-obniżenie stężenia lipidów we krwi
-utrzymanie lub obniżenie masy ciała
-dostarczenie wszytskich niezbędncyh składników odżywczych do organizmu
3.Zasady diety
.ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych
.ograniczenie produktów zasobnych w cholesterol
.wzbogacenie posiłków w pokarmy zawierające niezbedne nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe
.jako dieta lecznicza -łatwo strawna
.podaż energii-zależny od należnej masy ciała
prawidłowa -2200kcal
nadwaga-1500kcal
otyłość-1000kcal
.podaż tłuszczu-
75-80gram na dobę -25-30%zapotrzebowania energetycznego
należy poamietać aby zwiekszyś ilość tłuszczu roślinnego kosztem tłuszczu zwierzęcego!!
należy poamiętać ze dzienna podaż cholesterolu nie może przekroczyć 300 mg,w przypadku złego lipidogramu-200 mg na dobę, dlatego eliminujemy z diety produkty najbardziej zasobne w cholesterol ( na 100 gram produktu)
produkty najbardziej zasobne w cholesterol ( na 100 gram produktu)
mózg wieprzowy-2500 mg
żółtka jaj-1790 mg
wątroba wieprzowa-354 mg
masło-284 mg
pasztetowe-137 mg
śmietana 30 %-106 mg
śmietana 18 %-56 mg
sery żółte, topione-70-80 mg
.podaż białka-
norma fizjologiczna-podajemy 1 g/kg n.m.c =12-14%dobowego zapotrzebowania energetycznego
podajemy produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego chude!!
ryby-jako żródło Wieloninasyconych Kwasów Tłuszczowych(WNKT), oraz kwasów omega-3
chude mięso-cielęcina, wołowina, indyk, kurczak(bez skóry)
sery twarogowe, mleko, jogurty- odtłuszczone
.podaż węglowodanów-
uzupełniają resztę zapotrzebowania energetycznego- 325gram na dobę -57%zapotrzebowania energetycznego
skrobia nie ma wpływu na lipidogram ale ograniczyć należy fruktozę i sacharozę które podwyższaają stężenie trójglicerydów we krwi,
.podaż błonnika-
zwiększając ilość błonnikda do 30-35 g/dobę, zwracamy uwagę na zawartość pektyn(błonnik rozpuszczalny) ze względu na jego właściwości:
-wiąże kwasy żółciowe w jelicie cienkim, zwększając ich wydalanie,
-zmniejsza wchłanianie cholesterolu
http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=43
Post został pochwalony 0 razy
|
|
|
|
|
|
|
 |
 |
|
 |
|
 |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|
|
|
|
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|