Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Profilaktyka chorób układu krążenia - dieta na całe życie. |
|
|
Profilaktyka w chorobach układu krążenia – dieta na całe życie !!
Choroby układu krążenia są najczęstsza przyczyną zgonów w naszym kraju i stanowi ponad 50 %umieralności wśród wszystkich chorob.
Dlatego tak istotne stało się, nie samo leczenie a zapobieganie powstawaniu chorób takich jak: miażdżyca , nadciśnienie tętnicze , choroba niedokrwienna serca , udar mózgu, czy też zawał serca , mózgu , nerki oraz innych narządów.
Odpowiednią dietę należy stosować już od najmłodszych lat, dzieciom powyżej 3 roku życia podaje się margarynę zamiast masła.
Wszyscy powinniśmy unikać w codziennym żywieniu dań typu fast food, ciast, a w domu zamiast smażyć potrawy gotować je na parze , w wodzie lub piec w pergaminie. Stawiamy na tłuszcz pochodzenia roślinnego (oliwa z oliwek, olej sojowy, słonecznikowy, margaryny miękkie kubkowe) eliminując część tłuszczów zwierzęcych (słonina, boczek, łój, masło, tłuste mięsa), dobrą alternatywą mięsa zwierząt rzeźnych jest drób , ryby, oraz soja.
Aby nasza walka o zdrowie była dopełniona należy zrezygnować z palenia papierosów a alkohol spożywać w umiarkowanych ilościach lampka czerwonego wina do obiadu wskazuje dobroczynny wpływ dla naszego układu krążenia ( ze względu na obecność w nim polifenoli ).
Jednak zdrowa dieta to nie wszystko, w obecnych czasach cierpimy na niedobór ruchu , dlatego dla dobra naszego serca należy zorganizować sobie 3 x w tygodniu 30 minut wolnego czasu i wykorzystać go aktywnie- jeżdżąc na rowerze, pływając, biegając po parku itp.
Ważne jest aby wysiłek fizyczny był systematyczny i odpowiednio dobrany do naszej sprawności fizycznej
Jeśli taki taki styl życia będzie nam towarzyszył przez całe życie, choroby układu krążenia nie będą nam straszne.
Jednak gdy zaniedbaliśmy trochę nasze zdrowie, czy też należymy do grupy ludzi z podwyższonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, warto od teraz zacząć zmieniać swoje nawyki żywieniowe. Dużo niekorzystnych zmian jak – podwyższony poziom cholesterolu we krwi, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi, miażdżyca tętnic, oraz wiele innych degradacyjnych zmian dla naszego organizmu da się zatrzymać a czasami nawet cofnąć.
Podwyższone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia:
-nadwaga, otyłość głownie typu jabłko,
-http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=27
-choroby układu krążenia występujące w rodzinie,
-cukrzyca ,
-nadużywanie alkoholu i palenie papierosów,
-długotrwały stres i nieumeijętność radzenia sobie z nim,
-mała aktywność fizyczna,
-dieta bogatoenergetyczna,
-dieta skąpowitaminowa, (vit. A, C, E, B ),
-dieta bogata w NKT – smalec, słonina, boczek, łój, tłuste mięsa ,tłuste wędliny , fast food, masło, ciasta, śmietanki,
-http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=42
-dieta bogatosodowa – wędliny, sery żółte, konserwy, ketchup, fast food, produkty peklowane, marynowane,
-dieta uboga w NNKT – oleje roślinne, ryby, margaryna miękka kubkowa,
-http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=45
-dieta uboga w błonnik pokarmowy – warzywa , owoce, produkty zbożowe,
-http://www.dietetyka.fora.pl/viewtopic.php?t=43
-dieta ubogopotasowa – warzywa i owoce podawane na surowo,
Dieta w profilaktyce chorób układu krążenia jest łatwa do zastosowania, należy wprowadzić kilka modyfikacji:
Masło, margaryna twarda ---> Margaryna miękka kubkowa, oleje roślinne, oliwa z oliwek,
Śmietanka do kawy ---> Mleko 0,5-2%
Śmietana do warzyw i owoców ---> Jogurt naturalny light, oliwa z oliwek, sos vinegrete
Majonez ---> majonez na białkach, jogurt naturalny light,
Makaron ---> Makaron na białkach,
Sery żółte i topione, ser typu feta, sery pleśniowe ---> Sery żółte z obniżoną zawartością tłuszczu, Sery twarogowe chude, ser kozi,
Sól kuchenna, jarzynka, vegeta ---> Sól jodowana, salvita, naturalne przyprawy – majeranek, kminek, bazylia, zielona pietruszka, koperek, mięta, lubczyk, cynamon, warzywa cebulowe, dodatek soku z cytryny,
Szynki, wędliny ---> Mięso gotowane, pieczone pokrojone do pieczywa,
Warzywa gotowane ---> surówki,
Pieczywo jasne pszenne ---> Pieczywo ciemne razowe, pełnoziarniste, pumpernikiel, z dodatkiem otrębówb pszennych,
Zasmażka ---> Podprawa zacierana na oleju , zawiesina,
Kawa parzona, kawa czarna ---> Kawa rozpuszczalna z mlekiem,
Mocna herbata ---> Herbaty owocowe, herbata czerwona, zielona,
Frytki ---> pieczone ziemniaki, frytki robione w piekarniku,
Mięso zwierząt rzeźni , podroby ---> Drób bez skóry, ryby, soja,
Smażenie, pieczenie tradycyjne, panierowanie ---> Pieczenie w folii lub pergaminie, grilowanie, pieczenie na rożnie i ruszcie,
Post został pochwalony 0 razy
|
|