Ciupa
Starszy szeregowy
Dołączył: 17 Mar 2006
Posty: 79
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Gliwice
|
Temat postu: Błonnik-czyli węglowodany nieprzyswajalne. |
|
|
Błonnik pokarmowy-włókno pokarmowe-są to nieskrobiowe związki węglowodanowe, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
Dzielimy go na;
a) rozpuszczalny w wodzie – pektyny, gumy, śluzy roślinne, niektóre celulozy-
zawarty w : suchych nasionach roślin strączkowych, niektórych warzywach i owocach szczególnie po obróbce termicznej ( marchew, jabłka)
b) nierozpuszczalny w wodzie-celuloza, niektóre hemicelulozy i ligniny- zawarty w: surowych owocach i warzywach ,
Działanie błonnika pokarmowego:
a)Błonnik nierozpuszczalny:
-nadając twardość żywności pobudza funkcję żucia co powoduje wydzielanie śliny która ma ochronne działanie na zęby,
-pobudza wydzielanie soków trawiennych,
-wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
-wiążąc wodę w jelicie cienkim zwiększa swoją objętość i daje uczucie sytości – zapobiega przyjmowaniu nadmiary energii z pożywienia ,
-wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego (gastryna)
-wpływa korzystnie na perystaltykę jelit, wiążąc wodę zwiększa masy kałowe i ułatwia ich wydalanie z organizmu. Skraca to czas pasażu masy kałowej, powoduje to mniejsze stężenie w kale i krótszy kontakt związków kancerogennych ze ścianą jelita, w efekcie -chroni przed zaparciami, uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobą nowotworową
b)Błonnik rozpuszczalny:
-jest pożywką dla bakterii jelitowych (bakterie te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania jelit)
-tworzy żele oraz zwalnia czas pasażu treści pokarmowej –skutecznie leczy biegunki
-zapobiega wchłanianiu w jelitach toksycznych związków-działa odtruwająco
Zarówno błonnik nierozpuszczalny jak i rozpuszczalny :
-Obniża stężenie cholesterolu - przyspieszając jego wydalanie z kałem,
-Obniża stężenie glukozy - zwalniając jej wchłanianie,
Dieta uboga w błonnik przyczynia się do epidemii otyłości!!
Błonnik nazywany jest „miotłą dla przewodu pokarmowego”, ułatwia pozywanie się wszelkich zbędnych produktów przemiany materii.
Błonnik jest szczególnie zalecany w :
-zaparciach,
-nowotworach jelita grubego,
-miażdżycy,
-przy upośledzeniu ruchów perystaltycznych jelit,
Druga strona medalu:
-Błonnik pokarmowy do naszej diety należy wprowadzać stopniowo , gdyż może on spowodować podrażnienie jelit, wzdęcia oraz biegunki, (prowadzi to do niedoborów witamin i składników mineralnych oraz zaburzenia gospodarki wodno –elektrolitowej),
-W diecie wysoko błonnikowej zostaje ograniczone wchłanianie żelaza, magnezu i cynku,
-Spożywanie włókna pokarmowego w dużych ilościach ogranicza wchłanianie tłuszczu a wraz z nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach- A,D,E,K,
-Choroby w których spożycie błonnika powinno być ograniczone – przy niedokrwistościach, chorobach układu kostnego (np. osteoporoza ), przewodu pokarmowego ( zapalenie żołądka, trzustki, dróg żółciowych , jelit)
Zawartość błonnika w poszczególnych grupach pokarmowych na 100g.Produktu
Produkty zbożowe:
-otręby pszenne-42,4
-płatki żytnie-11,6
-płatki owsiane-10,1
-muslii z rodzynkami i o rzechami-9,7
-płatki jęczmienne-9,6
Warzywa świeże:
-fasola biała i nasiona suche-15,7
-soja, nasiona suche-15,7
-groch, nasiona suche-15
-soczewica czerwona-8,9
-groszek zielony-6
-bób-5,8
owoce świeże i suszone:
-figi suszone-12,9
-jabłka suszone-10,3
-morele suszone-10,3
-śliwiki suszone-9,4
-daktyle suszone-8,7
-porzeczki czarne- 7,9
SMACZNEGO 
Post został pochwalony 0 razy
|
|